Kultur i Exil och andra festivaler

Home / Kultur i Exil och andra festivaler

Kultur i Exil och andra festivaler

Kultur och mångfald i Göteborg

Kultur i Exil firade tio år och inget mer – men vilka festivaler det varit! Bakom festivalen stod Kultur i Väst samt Västra Göta–landsregionen. Nefertiti och Pustervik har varit samarbetspartners. Den mångkulturella festivalen arrangerades under åren 2000-2010 och har varit en sällan skådad publiksuccé. Rasoul Nejadmehr var Kultur i Exils starke man.

I den sista festivalen var programmet mer fullspäckat än någonsin. På programmet fanns Teaterstudio Araz, Passage to dawn, Dolatmand, Baba Taher Ensemble, Henrik Nagy/Adam Levy/Habib Meftah Boushehri, Reveal och Mahdar, Combonations och Zarbang. Konstellationerna kommer från olika avkrokar i världen. Afghanistan, Azerbajdzjan, Frankrike Indien, Iran, Marocko, Senegal, Sverige, Tadzjikistan, Tyskland och USA är länder som fanns representerade i Kultur i Exil 2010.

Festivaler är ett populärt sommarnöje i Sverige. Dock anordnades det festivaler under samtliga årstider i Sverige, vilket Kultur i Exil är ett bevis för – festivalen anordnades nämligen under fyra dagar i november. Den som tycker om att besöka festivaler behöver därför aldrig vänta särskilt länge, det finns alltid en festival som lurar runt hörnet. På nätet finns information tillgänglig om datum för olika festivaler – nedan kommer festivalerna endast nämnas vid namn.

Utbudet av festivaler i Sverige är stort. Festivaler som utmanar normerna och är värda att besöka är bland andra Early Music Festival, Stretstar Festival, Vildrosfestivalen, Hammarkullekarnivalen, Space of love-festivalen, Picknickfestivalen, Tantoklafset, Motborgarmusikfestival, Mossagårdsfestivalen, Ljungby Berättarfestival, Saltoluokta folkmusik, Steampunkfestivalen, Trästocksfestivalen, Skanka loss, Deckarfestivalen och så vidare.

Förutom att utbudet är stört är nyanserna många. Människor med specialintressen träffar gärna likasinnade, vilket Steam–punkfestivalen i Gävle är ett exempel på. När man besöker festivaler ska man göra det med öppet sinne. Det är nämligen vad kultur handla om. Kultur i Exil har lagt ner, men det finns andra festivaler i deras anda – mångkulturella festivaler som uppmuntrar till glädje och skratt. Utforska vilka festivaler som faller dig i smaken.

kultur