Musiker med en politisk agenda

Home / Musiker med en politisk agenda

Musiker med en politisk agenda

Musiker med stort inflytande

Amerikanska musiker har en tradition av att öppet vädra sina politiska åsikter Bob Dylan och Bruce Springsteen har exempelvis burit fram Barack Obama till segrar i presidentvalet. I Sverige är det däremot obekvämt att diskutera politik, när artister väljer att ta ställning är det en nagel i ögat för många. Dock har det på senare år blivit allt mer accepterat för musiker i Sverige att vara politiskt engagerade, något som Timbuktu tagit fasta på.

Björn Afzelius var politiskt och socialt engagerad under sin karriär. Han kämpade bland annat för det nicaraguanska folkets rättigheter. Musiker med en politisk agenda tillhör ofta vänsterfalangen, och Afzelius var inget undantag. Tillsammans med vännen Mikel Wiehe gjorde han ett tydligt avtryck på den politiska scenen. Timbuktu tolkade Wiehes Flickan och kråkan i tv-programmet Så mycket bättre, och har efter det anammat dennes politiska engagemang.

Timbuktu, eller Jason Diakité som han egentligen heter, har krönt stora framgångar på den musikaliska scenen. Det ena har givit det andra och han berättade öppenhjärtigt under 2014 att han vill ta en plats i riksdagens. Timbuktus politiska engagemang vet inga gränser, och att se honom i riksdagen skulle falla sig naturligt för många. Timbuktu har berättat att han är medlem i Socialdemokraterna, ett parti som för tillfället behöver allt stöd de kan få.

Under våren 2016 startar den ettåriga politikerskolan ”Höj rösten”, Timbuktu har ett finger med i det spännande projektet. Här får 25 elever möjlighet att lära sig mer om demokrati och politik. Att musiker som Timbuktu intresserar sig för frågor som demokrati och politik är intressant och spännande ur flera perspektiv. Det är allmänt känt att musiker har stort inflytande i samhället, och en hedersknyffel som Timbuktu kommer göra gott.

Musik med politiska undertoner är ofta uppskattat. Bob Dylan har skrivit flertalet politiska låtar. De mest kända är Blowin’ in the wind, Hurricane, Masters of war samt The times they are a-changing. Andra exempel på politiska låtar är Creedences Fortunate Son, Barry McGuires Eve of Destruction, Buffalo Springfields For what it’s worth.

musiker